Świat win jest niezwykle bogaty. Cava wino jest jednym z najbardziej rozpowszechnionych rodzajów win na południu Europy. Swoją popularność zdobyło ono dzięki wielu czynnikom, jednak czym właściwie zaskarbiło sobie tak dużą popularność oraz prawo do zastrzeżonej nazwy?
Cava wino jako oryginalny trunek
Nie da się ukryć, że Cava jest winem bardzo oryginalnym. Historia jego pochodzenia jest nie do końca jasna, gdyż jego główną cechą jest to, że jest to wino musujące. Na przestrzeni ostatnich wieków wielu winiarzy zaczęło produkować podobny rodzaj wina, jednak ostatecznie prawo do nazywania swojego wyrobu zarezerwowane zostało dla określonych środowisk. Chcąc móc używać marki określenia Cava wino nie trzeba spełniać wymagań co do terytorium pochodzenia, jednak większość produkcji i tak pochodzi z południowej części Hiszpanii. Winnice zlokalizowane w okolicach Katalonii odpowiadają za około 95% produkcji Cavy na świecie. Muszą one jednak spełniać ściśle określone kryteria, takie jak receptura oraz rodzaj produkcji. Główny nacisk stawia się tutaj na korzystanie z odpowiednich szczepów drożdży, które są najistotniejsze w procesie produkcji wina. Więcej informacji o tym cudownym trunku znajdziecie na https://propaganda24h.pl/pl/p/CAVA-PALAU-SEMI-SECO-0%2C75L/2115.
Dlaczego Cava wino jest tak popularna na południu?
Specyfika tego trunku jest taka, że idealnie orzeźwia i wpisuje się w kanon południowego klimatu. Jest to jeden z powodów, dlaczego zyskała tam tak ogromną popularność oraz jest pijana niemalże przez wszystkich – od dzieci, przez młodzież aż po dorosłych. Jest to lekkie, białe wino musujące, które idealnie pasuje do obiadu lub lekkiego posiłku w ciągu dnia. Cava wino często jest pijane w czasie południowej przerwy obiadowej.